Ingin Membuat Report Text? Begini Contohnya

report text

Dalam jenis-jenis teks bahasa Inggris, report text jadi salah satu yang sering disamakan dengan descriptive text. Padahal, keduanya berbeda. Report text menjelaskan sesuatu secara umum dan cenderung menyajikan data aktual, sedangkan descriptive justru lebih berdasar pada opini penulis yang spesifik.

Gak berbeda jauh dengan motivation letter yang menceritakan tentang dirimu sendiri, report text juga gitu kok. Tapi, ceritanya lebih ke benda, tempat, sejarah, ataupun hal-hal umum lainnya. Buat apa sih report text itu? Jangan salah, kamu bisa menambah pengetahuan atau informasi baru lho.

Tata bahasa yang digunakan adalah simple present tense. Biasanya, gak jarang pula penulis menambahkan simple passive voice sebagai variasi bentuk kalimat. Untuk pengertian udah tahu nih? Oke, sebelum ke contoh, harus tahu bagian-bagiannya dulu ya.

Bagian report text

 

  • Title: kamu akan tahu sebuah teks merupakan report text dari judulnya, sebab maknanya yang sangat umum. Nanti lihat di contoh ya!
  • General classification: paragraf pembuka ini berisi penjabaran umum suatu hal yang ingin kamu ceritakan. Misalnya kamu menulis tentang kertas. Pada bagian ini, kamu menjelaskan pengertian, penggunaan, atau bahan baku pembuatannya dengan singkat.
  • Description: barulah, di paragraf selanjutnya, kamu mulai membahas tentang kertas secara menyeluruh. Mulai dari sejarah hingga cara pembuatan, semuanya ditulis di bagian description. Kamu juga bisa menyertakan gambar ataupun data statistik seputar penggunaan kertas sejak zaman dahulu.

Yuk, simak kedua contoh berikut supaya kamu makin paham.

Contoh Text Report

source: giphy.com

One of the educational institutions that are able to help you study outside of school is called the tuition center. If you intend to boost your studying method, you can take the classes in a tuition center. Besides, it will help you understand school materials more.

There are several subjects such as mathematics, science, social, and English. Basically, these subjects are taught to follow the standard subjects that will be on the national exam. The four main subjects are specified for elementary and middle school students. Meanwhile, there will be replenishment for high school students such as geography, sociology, history in social subjects, and chemistry, physics, biology, advanced mathematics in science subjects.

Students commonly start their sessions after school, but some of them often come on the weekend as well. They will take two to four hours studying with a teacher. Students can take a maximum of two classes in a day. If they only take one class, then it will last for four hours at most, but with a one-time break. So, generally, they will have two hours straight before a thirty minutes break, and start again for another two hours.

Each tuition center has a different range of prices and a total of students per class. Mostly, there are three to five students in one class in order to keep the cooperative situation working. But for some places, it is common to put more than five students at once. As you can see, tuition centers are not only a place to study with new friends, they are also beneficial to make students study in a more private space.

Contoh Text Report

source: giphy.com

Netflix is an American media provider and a production company. It is popularized because of its interesting films and series that are published there. Firstly found in 1997, Netflix has become a streaming website people can subscribe to although it is not available in China, North Korea, Syria, Iran, and Crimea due to local area restrictions.

You can get thirty days of free trial with a new account. But, if you intend to keep watching free films and television programs, there are subscription options that you can choose. Netflix is not only providing American-made art but also Japanese, Korean, even Spanish as well. The films and series have an age range from children to adults, so basically everyone can stream anything easily from it.

You can watch any genre through your gadgets such as phone, tablet, laptop, and television. Watching films or binge-watching any kind of series is way more efficient and easier now. Besides worldwide genres, Netflix has its own productions, either films or series.

Itulah contoh-contoh report text, Sobat Cakap! Gimana? Kelihatan jelas kan dari judulnya aja udah umum, begitupun dengan isinya. Bagian deskripsinya pun menjelaskan topik dengan gak begitu spesifik. Jadi, udah bisa bedain ya antara report dan descriptive text!

Mau lebih perdalam bahasa Inggrismu biar nulis teks-teksnya makin jago? Gabung Cakap aja yuk! Selain jenis teks, kamu juga akan belajar soal membuat surat nih. Misalnya resignation letter ataupun surat melamar kerja! Banyak yang bisa kamu dapetin kalau belajar sama Cakap lho. Penasaran? Buruan ikut kelasnya!

Baca Juga:

Bagikan Tautan Ini
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google